Fysioterapia

Fysioterapiasta voi saada apua muun muassa tuki- ja liikuntaelinvaivoihin, erilaisiin kiputiloihin ja sairauksiin tai toimintakyvyn heikkenemiseen. Vastaanotolle ovat kaikki tervetulleita, fysioterapia suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti vastaamaan juuri sinun tarpeitasi.

Tavallisimpia syitä fysioterapeutin vastaanotolle hakeutumiseen ovat

  • Niskahartiaseudun kivut
  • Olkapään kipu tai vamma
  • Selkäkipu
  • Huimaus tai päänsärky
  • Neurologiset sairaudet, kuten esimerkiksi parkinsonin tauti, aivoverenkiertohäiriöt, MS-tauti tai CP-vamma
  • Leikkauksen jälkeinen kuntoutus

Näiden lisäksi fysioterapiasta on hyötyä urheilun tukena, raskausaikana ja raskauden jälkeen, kuormituksen säätelyn tai palautumisen haasteissa ja leikkauksiin tai toimenpiteisiin valmistautuessa. Lisäksi fysioterapiaa voidaan käyttää kiputilojen ja toimintahäiriöiden sekä vammojen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita vastaanotolle.

Fysioterapia sisältää tutkimista ja arviointia tilanteen kartoittamiseksi. Tähän sisältyy yleensä haastattelua, nivelten liikeratojen testaamista, lihasvoiman testaamista ja spesifejä testejä. Fysioterapian toteutus suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa tutkimusten tulosten pohjalta. Fysioterapiassa menetelminä käytetään ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, manuaalista käsittelyä, kuten hierontaa tai faskiakäsittelyä, ja fysikaalista hoitoa, kuten kylmä- ja lämpöhoitoa tai TNS-hoitoa. Urheilu- tai kinesioteippausta voidaan käyttää tarvittaessa.

Vastaanotolle voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Valitse fysioterapiavastaanoton pituus tilanteesi mukaan. Ensimmäiselle käynnille on yleensä tarpeen varata pidempi aika (60min tai 90min), sillä se sisältää enemmän tutkimista. Tarvittaessa voit pyytää neuvoa sopivan keston valitsemiseksi.

Hieronta

Hieronnalla voidaan vähentää kipua ja lihaskireyksiä, rentouttaa kehoa ja edistää palautumista. Valitse klassinen hieronta, urheiluhieronta tai raskausajan hieronta. Valitse hieronnan kesto sen mukaan, kuinka laajan alueen hieronnan haluat.

Klassinen hieronta sisältää eri otteita ja tekniikoita kiputilojen vähentämiseksi, kehon rentouttamiseksi ja lihasten kireyden vähentämiseksi. Hieronta edistää palautumista liikunnasta ja muusta kuormituksesta. Hieronnalla on myös ennaltaehkäisevä vaikutus rasitusvammoihin ja muihin mahdollisiin kipuihin. Hieronnan voimakkuus valitaan aina asiakkaan mukaan ja palautetta voimakkuudesta saa antaa koko hieronnan ajan!

Urheiluhieronnassa käytetään klassisen hieronnan otteita huomioiden urheilijan harjoitusjakso. Urheiluhieronta voi olla suorituksesta palauttavaa tai suoritukseen valmistavaa.

Raskausajan hierontaan voi tulla läpi koko raskauden ja se on täysin turvallista. Jos kyseessä on riskiraskaus, kannattaa varmistaa asia neuvolasta. Alkuraskaudesta hierontaa voidaan toteuttaa vatsallaan, mutta myöhemmin hierontaa voidaan tehdä esimerkiksi kylkimakuulla tai istuen, riippuen siitä mikä raskaana olevalle on mukavin asento. Raskausaikana esiintyy usein selkä-, lonkka- tai jalkakipuja tai yläraajojen puutumista ja näitä oireita voidaan lievittää hieronnalla. Hierontaotteen voimakkuus valitaan aina asiakkaan mieltymysten mukaan, mutta raskaus ei ole este voimakkaammallekaan hieronnalle! Raskaudesta tulee aina mainita ennen hierontaa, jotta se osataan huomioida hierontaa toteutettaessa.

Purentalihashieronnassa käsitellään niskan ja kaulan lihaksia ja purentalihaksia sekä ulkoa että suun sisäpuolelta. Purentaelinten oireilu on hyvin yleistä ja oireina voi olla mm. arkuutta hampaissa tai poskien alueella, kurkun käheyttä, valonarkuutta tai lieviä näköhäiriöitä, naksumista leukanivelissä ja nielemisen tai puhumisen vaikeutta. Oireita voi aiheuttaa tai pahentaa narskuttelu, hampaiden yhteen pureminen, purentahäiriöt, stressi tai muut kireydet niskahartiaseudulla.

Vauvahieronta

Vauvahieronnassa käytetään vyöhyketerapiaa yhdistettynä klassiseen hierontaan. Vauvahierontaa voi toteuttaa jo kahden viikon ikäiselle vauvalle.
Vauvahieronnasta on apua mm.

  • Koliikkiin
  • Refluksioireisiin
  • Vatsavaivoihin
  • Uniongelmiin
  • Kehon puolieroihin
  • Itkuisuuteen

Vauvahierontaa tehdään tavallisesti 3-5 käynnin hoitosarjoina, 5-7 vuorokauden välein toteutettuna. Käynneillä saa myös kotiohjeita. Vauvan hoitoaika on kerrallaan n. 30 minuuttia, mutta käynnille on varattu aikaa 60 minuuttia.

Alkuun kartoitetaan tilannetta haastattelemalla ja tutkimalla. Hoidon jälkeen on aikaa tarvittaessa vauvan ruokinnalle. Käynnille voi ottaa mukaan vauvan lempileluja tai muita keinoja rauhoittaa vauvaa.

Vauvahierontaa ei voi toteuttaa:

  • Kun vauvalla on kuumetta
  • Tulehduksen tai antibioottikuurin aikana
  • Vakavasti sairaan vauvan hoitavalta lääkäriltä on kysyttävä lupa hieronnalle
  • Rokotuksen jälkeen tulee odottaa 5 vuorokautta ennen hierontaan tuloa

Kuivakuppaus

Kuivakuppauksen voit valita lisämaksutta hieronnan yhteyteen. Käytämme kuivakuppauksessa silikonisia kuppeja, jotka sopivat myös kumiallergisille. Kuivakuppaus perustuu alipaineeseen ja se on turvallinen hoitomuoto monenlaisiin vaivoihin. Kuivakuppauksella voidaan vähentää kipua ja turvotusta, aktivoida lymfanestekiertoa sekä verenkiertoa ja hoitaa arpikudosta tai kovettumia. Kuivakuppausta tehdään pistekuppauksena tai liu'uttamalla.

Kinesioteippaus

Kinesioteippejä voidaan käyttää lievittämään kipua tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa, vähentämään turvotusta, ohjaamaan asentoa tai parantamaan urheilusuoritusta. Teippaustekniikoita on erilaisia ja sopiva tekniikka valitaan aina tilanteen mukaan. Tavallisesti kinesioteipit ovat iholla muutaman päivän ajan.